ОШ "ДУШАН ЈЕРКОВИЋ" - Банатски Карловац
ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ

Претрага


Анкета
Тест питање?

Одговор 1
Одговор 2
Одговор 3


Резултати
Вести
БанериАдминистрација


Календар
Октобар 2021
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


Екскурзије

Извештај са матурске екскурзије ученика осмих разреда (28.09. - 30.09.2018.)
 

      Ученици осмих разреда ОШ"Душан Јерковић" из Банатског Карловца у организацији туристичке агенције СТУП травел из Вршца и у пратњи разредних старешина Марије Љуштина и Биљане Цицовић и директора школе Душана Богдановића боравили су од 28.до 30.септембра на Тари.
      Првог дана екскурзије ученици су обишли спомен центар Шумарице у Крагујевцу и разгледали музеј посвећен трагично страдалим жртвама на овом месту.Након тога посетили су Стопића пећину, која представља праву природну лепоту и туристичку атракцију наше земље. На крају првог дана ученици су обишли етно село Сирогојно и ту имали прилику да чују много тога о томе како се некада живело и лично доживе део атмосфере из прошлости Србије разгледајући намештај,оруђе,посуђе и остале предмете сачуване из ових давних времена...
У вечерњим сатима стигли су на Тару и били смештени у хотел "Оморика". У оквиру хотела ученици су након вечере имали организовану журку у дискотеци а осим тога уживали су у дружењу и многобројним играма стоног фудбала, пикада, стоног тениса...
Другог дана боравка на Тари ученици су обишли Центар Националног парка Тара где су уживали у природним лепотама ове планине и могли да виде неке од природних феномена попут "тепих ливада". Након боравка у природи обишли су Бајину Башту и природњачки музеј посвећен животињском и биљном свету ове планине. У повратку у хотел имали су прилику да обиђу манастир Рача и чују предавање монаха о настанку и историји овог прелепог манастира. Другог дана боравка на Тари деца су обишла и хидроелектрану Перућац, језеро Перућац и уживали у панорами и погледу који се  пружа са познатих видиковаца планине Таре. У поподневним сатима ученици су уживали у дружењу, купању  на базену и шетњи у природи... И другог дана боравка у хотелу је била организована дискотека и журка за ученике.
Трећег дана ученици су након доручка ишли у шетњу кроз шуму и природу уживајући на свежем ваздуху и природним лепотама Таре. После ручка у хотелу "Оморика" обишли су Кремне и чули причу о познатом Креманском пророчанству. Следећа дестинација био је Дрвенград, где су деца у биоскопу одгледала кратак филм познатог режисера Емира Кустурице и у оквиру слободног времена уживали у топлом и сунчаном дану и фотографисали се на овој познатој туристичкој дестинацији.
На самом крају, у повратку кући, ученицима је испуњена жеља да сврате у Мекдоналдс и уживају у дружењу и сумирању утисака са матурске екскурзије.
        Једна заиста лепа и веома садржајна матурска екскурзија. ученици су имали прилике много тога да виде, обиђу и доживе... Уживали су у природним лепотама, шетњама, дружењу. Чули су и научили много тога из српске историје и традиције, али и уживали у познатим и атрактивним туристичким атракцијама Србије...

Извештај са рекреативне наставе ученика I - IV разреда (01.10.2018 - 08.10.2018.)

        Годишњим програмом рада ОШ"Душан Јерковић" из Банатског Карловца, за школску 2018/2019. предвиђена је реализација наставе у природи за ученике  од I до IV
разреда. Након обављених припрема приступило се реализацији наставе у природи.
        Ове године смо у периоду од 01.10.2018.до 08.10.2018.год. били на Гучеву. Смештај ученика је био организован у дечијем одмаралишту Видиковац, а путовање и организацијасу били поверени туристичкој агенцији "Плана турс" из Велике Плане.
        Собе за смештај су биле светле, топле, уредне и чисте. Особље одмаралишта је било љубазно и спремно да нам сваком трену изађе у сусрет. Храна домаћа, укусна и разноврсна пријала је свој деци.
        Све време боравка на располагању смо имали услуге рекреатора - аниматора и доктора. Све предвиђене посете и активности су реализоване, и седам дана је зачас протекло у дивном расположењу и дружењу. Време нас је послужило , тако да смо га максимално искористили за шетње по прелепој природи.
       Ученици су имали прилику да обогате своја знања кроз садржаје реализоване у шетњама и кроз нови облик наставе - амбијентално учење и пројектна настава. Шетње су нам омогућиле непосредно упознавање биљног и животињскогсвета овог краја. Шетали смо до дрвета Жеља, Видиковца и ливада. У поподневним часовима ученици су учествовали у различитим надметањима у спорту или су време проводили на дечијем игралишту, посматрајући животиње из мини зоо - парка у оквиру дворишта одмаралишта.
        Обишли смо многа занимљива места, културне и историјске објекте. У Тршићу смо видели родну кућу - спомен кућу  Вука Стефановића Караџића и шпрошетали етнографским парком где смо имали прилику да видимо објекте народне архитектуре и реку Жеравају. Обишли смо манастир Троношу и посетили музеј раног Вуковог школовања који се налази у оквиру манастира. На путу до манастира пили смо воду са чесме девет Југовића коју је по легенди саградио Југ Богдан и девет браће Југовића пред полазак у Косовски бој. Обишли смо Бању Ковиљачу и уживали у њеним лепотама. У етно селу Сунчана река крај реке Дрине, имали смо прилику да се поиграмо у "Веселом дворишту", да видимо ергелу са више коња, понија и магараца, храм "Сретења Господњег", као и Сеоце "Ко‘ некад" који сачињавају пет кућерка - сојеница које се зову "Јабука", "Трешња", "Вишња", "Кајсија" и "Бресква" и које показују начин живота у старом српском селу.
         У Ботаничкој башти "Рајска долина" имали смо прилику да видимо огромна стабла банана и бамбуса који достижу и 30м висине, као и преко 1000 биљних врста. У језерцету испод локвања у шест боја пливају рибице, а около шетају украсне кокошке, петлови, гуске. Права атракција ове ботаничке баште је гавран Гвозденкоји прича. У организацији младих извиђача Лознице "Гучево" имали смо прилику да научимо како се подиже шатор и како се сналази у природи помоћу бусоле.
          Вечерња дружења и такмичења у дискотеци су деци пружила највећи ужитак. Са осмехом на лицу учествовали су у разним активностима - Покажи шта знаш, Најфриз, Маскенбал, Мис и мистерија.....Посебно су се обрадовали посети мађионичара.
          Ова рекреативна настава у потпуности је остварила предходно постављене циљеве и задатке као што су :обилазак културних, историјских, природних објеката ради стицања знања, развијање интересовања за природу и изграђивање еколошких навика, изграђивање естетских и културних навика као и позитивних  социјалних односа међу ученицима, другарства, колективног начина живота и такмичарског духа. Успостављање корелације наставе са природним условима и животом, развијање правилног односа према природи (биљкама и животињама).
         Кући смо се вратили пуни позитивних утисака са дивним успоменама које ћемо памтити.
                                                                                                                                                                                                                                  Учитељице од  I до IV разреда


Извештај са матурскe екскурзије ученика осмих разреда
Програм екскурзије:Банатски Карловац- Крагујевац (Шумарице) – Мокра Гора (Шарганска осмица) – Тара (Калуђерске Баре) – манастир Рача –информативни центар  националног парк Тара (Бајина Башта) – Бранковина – Ваљево - Банатски Карловац
Извођач екскурзије:Ступ  Травел
Полазак:16.09.2016.године  у 7.00 часова
Повратак :18.09.2016.године у 19.30 часова
 
            У петак 16.09.2016.године, ученици осмих разреда наше школе упутили су се на тродневну матурску екскурзију у пратњи одељенских старешина Бојане Вишнић и Светлане Ланшчек и директора Душана Богдановића. На екскурзију је ишло 38 ученика.
            Тачно у 7.00 часова аутобус се упутио у правцу Крагујевца. Дан је био сунчан. Прво одредиште је Крагујевац обилазак спомен комплекса Шумарице. Ушли смо у музеј где нам је кустос музеја испричала о дешавањима пре и у току самог страдања мушкараца и ученика октобра 1941. године. Након разгледања и фотографисања ученика наставили смо вожњу по спомен парку Шумарице где нам је водич причала о споменицима и шта који представља. Потом смо обишли и споменик словачких војника.
Наставили смо пут Мокре Горе, где смо стигли око 15.30 часова. Имали смо кратку паузу и разгледање станице и парних локомотива до поласка воза у 16.10 часова. Ученици су се сместили у један вагон те смо кренули. Испред нас су се пружали прелепи предели. Прва станица је Девети километар (зове се тако јер  толико има километара до границе са Босном), друга станица је Јатаре затим станица Голубићи коју је изградио Емир Кустурица за потребе снимања филма „Живот је чудо“, На крсту је следећа станица и на крају станица Шарган Витаси. Укупна дужина пруге са станичним колосецима између станица Мокра Гора и Шарган Витаси је 15440м. На прузи су изграђена 22 тунела, укупне дужине од  5445,22м. Најдужи тунел дуг је 1666,85м  и назива се „Александар I“. Пруга има и пет мостова, а најдужи је на реци Камешини 44,30м. Препуни лепих утисака наставили смо  пут ка Тари. Наше одредиште су били Калуђерске Баре и хотел „Оморика“. Након што смо се сместили, отишли смо на вечеру. Уследиле су припреме и одлазак у дискотеку.
17.09. смо после доручка отишли до манастира Рача. Обишли смо манастир и наставили до Бајине Баште где смо обишли музеј националног парка и центар града.
Повратак на ручак. После ручка једна група ученика је отишла на пливање са директором и одељенским старешином  Бојаном Вишнић, а друга група са одељенским старешином Светланом Ланшчек одлази у шетњу. Шетња се одвија по трим стази која се налази око хотела.
Уморни ученици су отишли на вечеру, затим спремање, одлазак у дискотеку, ноћење.
Недеља 18.09. нам је била резервисана за преподневну шетњу сунчаном Таром до ручка. После ручка поздрав од прелепе природе и наставак пута према Ваљеву. Прво смо обишли Бранковину, где смо се упознали са поставком везаном за нашу славну песникињу Десанку Максимовић. Ученицима је најзанимљивија била огледна учионица где су могли да пробају да пишу по малој табли која се налази испред њих, да пишу у песку и пером и мастилом. Након спомен комплекс смо наставили ка Ваљеву. У Ваљеву смо обишли проходни део Тешњара  јер се у том тренутку снимао филм „Зона Замфирова 2“ , тако да смо скратили шетњу и нисмо обишли цело старо језгро града. Обишли смо  Муселимов конак и Бели мост, где се и завршила наша шетња. Настављамо пут Банатског Карловца где смо стигли око 20 часова срећни и задовољни, пуни утисака.
   
         Спомен парк Шумарице - музеј                                                                         манастир Рача


Извештај са једнодневне ђачке  екскурзије V,VI и VII разред
 

Програм екскурзије:Банатски Карловац – Београд – Авалски торањ – Банатски Карловац
 
Извођач екскурзије: „Плана турс“ – туристичка агенција
Полазак: 08.05.2015. године, 8.00 часова.
Повратак: 19.30 часова.
            У петак 08.05.2015.године, ученици петих, шестих и седмих разреда наше школе упутили су се на једнодневну ђачку екскурзију у пратњи својих одељенских старешина Бојане Вишњић, Светлане Ланшчек, Снежане Цветићанин, Душана Богдановића, Марије Љуштине и Тање Николић. На екскурзију је ишло 109 ученика.
            Тачно у 8.00 часова два аутобуса су се упутила у правцу Београда. Јутро је најављивало прелеп дан, што се и остварило.
Ботаничка башта је била прво наше одредиште. У пратњи локалног водича обишли смо прелепу башту и дивили се прелепим растињем. Најачи утисак оставио нам је Јапански врт. Након обиласка баште следи куповина биљака које ће их подсећати на обилазак овог дивног места.Након тог краћа вожња до Калемегдана и обилазак истог. Потом следи шетња Кнез Михајловом улицом до Теразија и ручак у MC Donaldsu. Након ручка наставак вожње ка Авали и обилазак Авалског торња. Шетња до споменика Незнаном јунаку. Прелепе фотографије са Авале подсећаће нас на ову екскурзију.  Путовање до храма Светог Саве на Врачару и обилазак. Прелепо здање које је још увек у изградњи одушевило је наше ученике. Повратак кући уследио је око 18.30 часова.
 У Банатски Карловац смо стигли у 19.30.часова. Уморну, али пуну утисака, децу су дочекали њихови родитељи.
Екскурзија  испунила наша очекивања. Потпуно у складу са програмом.


Извештај са једнодневне ђачке  екскурзије V,VI и VII разред
 
Програм екскурзије:Банатски Карловац – Топола – Опленац – Аранђеловац (Буковичка бања) – Банатски Карловац
 
Извођач екскурзије: СТУП“Вршац“ А.Д.
Полазак: 13.06.2014. године, 7.30 часова.
Повратак: 19.30 часова.
            У петак 13.06.2014.године, ученици петих, шестих и седмих разреда наше школе упутили су се на једнодневну ђачку екскурзију у пратњи својих одељенских старешина Бојане Вишњић, Светлане Ланшчек, Снежане Цветићанин, Душана Богдановића, Марије Љуштине и Биљане Цицовић. На екскурзтију је ишло 127 ученика.
            Тачно у 7.30 часова три аутобуса су се упутила у правцу Тополе. Јутро је најављивало прелеп дан, што се и остварило.
Топола је била прво наше одредиште. Обишли смо Карађорђев конак. Ученици су саслушали причу кустоса музеја и након тог погледали експонате. Након обиласка цркве следи куповина сувенира који ће их подсећати на обилазак овог дивног места. у парку се налази топ који је био интересантан нашим ученицима па су се и фотографисали за успомену. Иначе са терасе Карађорђевог конака пружа се прелеп поглед.
Наставили смо путовање, наша следећа одредница је Опленац. Ученици су имали прилику да саслушају кустоса спомен комплекса која је испричала о историји цркве. Црква је веома богата мозаицима који су направљени по најлепшим фрескама средњевековних манастира. Иначе за израду мозаика коришћени су каменчићи злата и других материјала.Унутрашњост цркве је прелепа, у доњем делу – крипти налазе се гробна места чланова породица. Ученици су се питали „Зашто на неким гробовима нема имена?“ , одговор је уследио да су то празна места. Након разгледања и фотографисања у доњем делу наставили смо обилазак до Петрове куће.
Обилазак Петрове куће донео нам је нова сазнања везана за породицу Карађорђевић а такође имали смо прилике да видимо личне предмете царске породице, као и портрете чланова породице. 
Након обиласка уследила је пауза за ручак и краткотрајни одмор. После ручка наставили смо пут ка Аранђеловцу – Буковичкој бањи. Уследило је разгледање парка и купатила бање, а након тог ученици су се забављали у забавном парку. Повратак кући уследио је у 16.30. часова.
Успут је направљена једна 20- то минутна пауза. У Банатски Карловац смо стигли у 19.30.часова. Уморну, али пуну утисака, децу су дочекали њихови родитељи.
Екскурзија  испунила наша очекивања. Потпуно у складу са програмом.
 


13. октобра 2012.године
Ученици шестих и седмих разреда у оквиру једнодневне екскурзије посетили су:
манастир Троношу, Тршић где су обишли кућу Вука Стефановића Караџића,
након тог обишли су и Текериш место где је била Церска битка.
Екскурзија је успешно изведена.


12.10. - 14.10.2012.год.
Ученици осмих разреда наше школе у оквиру тродневне екскурзије посетили су
Голубац, Лепенски вир и манастир Тумане.
На путу до Голубца првог дана направљена је пауза у Смедереву.
Ученици су имали прилику да обиђу Смедеревску тврђаву из 15.века
коју је подигао Ђурађ Бранковић, и да чују занимљиву причу о настанку
тврђаве. Након тога уследила је вожња до Костолца где се налазе
ископине римског логора Виминацијума из 4.века.
Тамо су ученици упознати са начином живота и обичајима старих Римљана,
видели су римске терме и обишли Град мртвих.
Из Костолца пут их је водио према Сребрном језеру где су имали времена
за ужину, одмор и шетњу поред језера.
У раним поподневним сатима стигли су у Голубац, где су смештени у хотел.
Увече је организована забава у оквиру дискотеке хотела.
После веселе и непроспаване ноћи, другог дана организован је излет до
археолошког налазишта Лепенски вир.
Посетили су музеј Лепенски вир, где су имали прилику да чују причу кустоса
како и када је откривено налазиште и да погледају кратак документарни филм
о лепенском виру.
Трећег дана обишли су манастир Тумане. Од манастира Тумане у пријатној шетњи
обишли су испосницу светог Зосија.
Потом повратак у хотел на ручак, паковање и повратак кући.
Екскурзија је успешно изведена.